6. 10. 2014

Technika focení portrétů

Čauky mňauky (jo, senilním),
dlouho tu nebyl žádný článek čistě pro aspirující či fungující fotografy a fotografky. Ne, že bych byla pověřenou osobou na to někomu radit, všechny věci, co zde zmíním jsou drobnostmi, které jsem tak nějak chtíc nechtíc při focení vypozorovala či vyčetla z chytrej knih (ehm... minulej týden jsem si v knihkupectví přečetla první knížku o focení v celým mým životě, byl to zážitek :D), ale mám v plánu vám povědět o pár vychytávkách, který by se vám jednoho krásnýho dne mohly hodit. 
 Taky předem dodávám, že fotky v článku tentokrát nejsou moje, vypůjčila jsem si je od svejch oblíbenejch českejch fotografů a fotografek. Link na jejich dílo najdete vždy pod fotkou.

1. Postavení foťáku vůči portrétované osobě.

 Základní záležitost, už vám asi při focení tak nějak došlo, že když si přičupnete, povyskočíte, udělá to s celým dílem divy. Pokusím se ale shrnout jak to funguje (jen tak pro sichr).
 Je to jednoduchý.. rovina, ve které je foťák se automaticky lehce zvětšuje (pozor při focení portrétů z blízka objektivy s 35mm a míň, deformují) . Co to znamená v praxi? V případě že fotím slečnu v šatech, který jsou sice nádherný, ale dělají jí lehce krátký nohy, čupnu si k zemi, foťák nakloním směrem nahoru (ostřím přece na oči, že?) a olala, slečna má nohy až do nebe (a pokud to přeženeme, neúměrně malou hlavu :D). Naopak někdy fotíme slečnu s neobvykle krátkým trupem a dlouhýma nohama (celá já), pak je lepší fotit z lehkého nadhledu (opět nepřehánět, trpasličí nohy málokdo ocení). 
 Stejné pravidlo se vztahuje na portréty, pokud má focená osoba trochu výraznější nos, je lepší držet foťák v přímce s pusou, neboť se tak opticky zmenší nos (ale i oči a čelo!) a zvětší pusa a brada. Opačný postup je vhodné volit u lidí s nevýraznými kukadly (opět nepřehánět, emo éra s foťákem nad hlavou už je díkybohu pryč).
 Jsou to drobné detaily, ne vždy fungují, ale je fajn je občas prubnout. A teď už nějaké ty slibované praktické ukázky:

Pavlína Trkanová Foceno z vrchu, trup se prodlužuje, nohy zkracují.
Gabriela P. - Fotografie Foceno z podhledu, sukně se prodlužuje.


Bař Meijer Art Foceno z podhledu, dominuje pusa a brada.

Bař Meijer Art Foceno z nadhledu, dominují oči a nos.
2. Anfas, poloprofil, profil

Druhá část dnešního minikurzíku se soustřeďuje na to, jaké úhly obličeje se jak na fotkách projevují. Obecné pravidlo je, že jen málokdo vypadá perfektně z anfasu (tedy ksichtem pěkně na střed :D), lidské oko totiž vnímá každou nesymetrii v obličeji portrétované osoby a kdo z nás je perfektně symetrickej? Nikdo. Vyjímky samozřejmě existují, ale je jich pomálu a pokud máte na focení jen omezený čas, je nejlepší se do anfasu vůbec nepouštět.

Gabriela P. - Fotografie Ukázku tu mám od Gabči, která dělá portréty z anfasu fakt hodně a perfektně je umí. Pravidla se maj porušovat.
Poloprofil je asi nejvděčnější forma portrétu, protože nám dovoluje si focenou osobu nastavit přesně do úhlu, který chceme. Vždycky je dobrý si vyzkoušet, kterej profil má focená osoba hezčí (já třeba nedávno s podivem zjistila, že skoro všechny stavím zprava), trochu experimentovat a tak. Další pravidlo je, že by osoba měla stát k foťáku v takovém úhlu, aby jí ještě bylo vidět bělmo na obou stranách očí, jinak už je to prý nepřirozené. Ale zase.. k čemu jsou pravidla, když ne k porušování?

Bař Meijer Art Krásnej klasicej poloprofil s viditelným bělmem (:D)

Pavlína Trkanová Další důkaz toho, že pravidla jsou na pytel. Jedna z mejch nejoblíbenějších fotek vůbec a bělmo nikde.
Profil. Kupodivu mi pátrání po dobré fotce profilu dalo docela zabrat, ono obecně není moc oblíbený lidi takhle fotit. Nejspíš proto, že pak má člověk takovej ten neodbytnej nepříjemnej pocit že neví co se odehrává na druhé straně obličeje (dobře, já to tak vnímám :D). Každopádně focení profilu je jednoduchý. Nejdřív se zeptejte focené osoby, jakej má na svůj obličej z boku názor (většina lidí se z profilu nesnáší, protože na sebe tak nejsou zvyklí) a pokud se uvolí se tak nechat vyfotit, jděte do toho. Profil hezky vynikne, když model necháte, aby se otáčel směrem od vás a zarazíte ho ve chvíli, kdy "zaleze" vzdálenější oko. Pokud na fotce zůstane kousek obočí či vykukující řasy, je to jen dobře.

Gabriela P. - Fotografie Krásný profily, oba dva. 
Ufff... to byla morda :D Naschle příště.

2 komentáře: