17. 1. 2014

Jak se dobrat osobního stylu?

Tento článek je spíš taková rada, kterou jsem dostala na jednom fotografickém kurzu a přišla mi dost poučná. Každý fotograf má nějaký svůj osobní styl a jeho fotky jsou dobré až ve chvíli, kdy se tohoto stylu dobere. Ta cesta může být velmi zrádná a zdlouhavá, někomu to trvá rok, někomu deset let, někomu se to nepodaří nikdy. Já sama se k nalezení svého stylu ani neblížím. Nicméně snažím se na tom pracovat.

A jak si takovou cestu usnadnit (a co pomáhá mě?). Inspirace. Skvělá metoda je stáhnout si co nejvíce fotek (ale i obrazů.soch a jiných děl, v tomto případě z Deviantartu), které vás z nějakého důvodu inspirují (nemusí být dokonalé, stačí, když se vám na nich líbí nějaký prvek), položit si je vedle sebe (stačí samozřejmě v jakémkoli grafickém editoru), podívat se na ně, a sepsat si v bodech to, co mají společné.

Vím, zní to dost divně a nejspíš to ten proces nepopisuji správně, pokusím se jej tedy demonstrovat na vlastním příkladě. Pod tento odstavec přidám fotky, které mě inspirují s komentáři, co konkrétně mě na nich fascinuje a na závěr článku se pokusím shrnout v několika bodech to, jaké fotografie se snažím docílit.

Focení přes sklo, voda, emoce, ruce rámující obličej.

Snovost, barvy, klid.

Ženskost, něžnost, síla.

Jednoduchost, klid.

Trojice, voda, souznění.

Exprese, myšlenka, voda, osudovost.

Příroda, opora, barvy.

Barvy, výraz, šelma.

Snovost, zrcadlení, póza.

Kouř, příběh, síla.

Barvy, souznění s přírodou.

Barvy, jednoduchost, příroda.

Trojice, oheň, přirozenost.

Barvy, intenzivní.

Nápad, příběh, snovost.

Žena, barvy, výraz.

Póza, pošmourno, plavky.

Pozadí, surreálnost.

Nápad, voda, sen.

Barvy, póza.

Nápad, pocitovost, příběh.

Tak, to dalo celkem zabrat. Nicméně domnívám se, že z tohoto malého výběru je přesně vidět to, o co usiluji (a co se mi nedaří). Shrnu to v několika bodech:

1. Pohled mimo foťák.. z fotek je zřejmé, že se mi líbí fotky zasněné, klidné a jemné, s modelkami lehce polehávajícími či snícími. Také mám ale ráda fotky neobvyklých žen s pohledem intenzivně upřeným do kamery.
2. Příroda - moje největší inspirace, krom jedné fotky jsou všechny ukázkové snímky foceny venku.
3. Voda, oheň - inspiruje mě cokoli s přírodou spojené, ale fotky s ohněm. kouřem či zejména vodou jsou moje nejoblíbenější a nejvíc mě fascinují. Škoda, že jsem jich ještě neměla příležitost udělat mnoho.
4. Sklo - fotky přes sklo, moje další vášeň. Takových už mám mnoho, ale pořád se ne a ne dobrat dokonalého výsledku.
5. Barvy - pro mě asi nejdůležitější součást fotky. Snažím se o snové, ale ostré a vzájemně se doplňující barvy a tvary.
6. Dívky - jak je z fotek patrné, inspirují mě na focení zejména ženy, fotky mužů či dětí na mě nemají takový vliv.

12 komentářů:

  1. Velmi dobrý článek! Takto by mě asi nikdy nenapadlo se nad focením zamyslet a shnout si ho do bodů a zjistit tak svůj styl ;). super!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherně se na ty fotky kouká. Máš opravdu krásné inspirace :) A jak se trošku oteplá, hlásím se jako dobrovolní do vody :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je dost zajímavý a inspirativní článek!:)
    lovely-pinkk.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Hrozně moc obdivuju lidi, kteří umí vytvářet tak nádherné fotografie - to je fakt nadání a umění :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super inspirace! :) Myslím, že tahle tvoje fotka už všem tvým bodům úplně odpovídá! :) http://1.bp.blogspot.com/-XUE6LXQIhHo/UC6NhKdBcQI/AAAAAAAAAQc/9N2kvrND28E/s1600/IMG_0114.jpg

    OdpovědětVymazat
  6. Mně přijde že podle fotek a popisu ráda zachycuješ pocity a vnímání člověka sebe samého. :)

    http://shades-of-silvie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Fascinující! Skvělý a inspirativní výběr. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ty fotky jsou skvělé. :) Také ráda fotím, ale dost amatérsky, spíše se ráda nechávám fotit a přesně takové fotky insirují i mě, akorát z pozice před objektivem, ale pochybuji že takových dokonalých fotek někdy dosáhnu. Držim palce a těšim se na další tvou tvorbu :)

    OdpovědětVymazat
  9. dokonalý fotky!.) Máš užasný blog:)
    www.andreykab.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Ty fotky jsou vážně boží !

    OdpovědětVymazat
  11. Mne by zajimalo, kdo je autorem tech fotografii..mam tokove tuseni, ze autor fotografii neni autorem blogu. Pak by bylo korektni napsat zdroj a autora. Takto je to tvrde poruseni autorskych prav!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, o porušení autorských práv by se jednalo, kdybych fotky vydávala za své a neuvedla v článku zdroj, ze kterého je přebírám. Nicméně výslovně zmiňuji, že fotky nejsou moje a že pochází ze stránky Deviantart. Příště prosím nejdřív čtěte obsah článku, než se budete ohánět porušováním práv. Děkuji.

      Vymazat