29. 11. 2013

Galerie hrůzy, aneb jak neretušovat

Dneska jsem si pro vás připravila článek, který by si měl přečíst opravdu každý začínající fotograf. Předem avizuji, že v některých bodech se naše názory mohou lišit a tohle je jen a pouze můj osobní pohled na to, co by se u dobrého fotografa objevovat nemělo.

1. Desaturace
Jasně, je to lákavé. Jednoduché na úpravu, používá to spousta jiný fotografů, tak proč ne já? Pro mě je většina desaturovaných fotek pravé peklo (jako například slečna s růžemi, kterou udávám jako příklad). U portrétů je to navíc naprosto nevhodné, protože jejich cílem je poukázat na krásu modelky, první co by vás na fotce mělo zaujmout je její obličej - ne řvoucí rudá růže. 
 Samozřejmě i tento nástroj se dá použít kvalitně a vkusně, třeba tak, jak je ukázáno na druhé fotce. Je tam saturována pokožka modelky, která tak lehce vystupuje ze snímku a poukazuje na krásu jejího těla. A to je přesně způsob, jakým by měla být saturace a desaturace u portrétního fotografa použita.

Převzato z: http://a-j-photography0.webnode.cz
Převzato z: http://meluxine.deviantart.com/art/Denim-273097089
2. Nepovedené HDR, či co to je
 Přiznám se, že si sama nejsem jistá, čím vším musela tato fotka projít, aby se z ní stalo toto. Hádám, že někde v procesu bylo využito HDR, které by mělo sloužit k zesvětlení určitých ploch fotky. Tahle fotka musela být opravdu tmavá, jestliže je výsledkem tohle.
 Obecně se domnívám, že HDR je jeden z nejzrádnějších způsobů úpravy fotky, protože když se povede, vypadá opravdu parádně. Bohužel mnohem častěji vidíme ty nepovedené pokusy. Každopádně u fotografií lidí doporučuji držet se s HDR úpravami zpátky, málokdy vypadají slušivě.
 Samozřejmě se najdou i vyjímky, kterou je například fotka staršího muže, kterou jsem k příspěvku připojila. To je opravdu kvalitní práce, která prohlubuje dramatičnost fotky. HDR úpravy jsou obecně dost často používány fotografy starých mužů či obyvatelů méně civilizovaných oblastí světa a to z jednoho důvodu - když jsou dobře použity, umocňují hloubku a sílu foceného okamžiku.

Převzato z: http://a-j-photography0.webnode.cz

Převzato z: http://www.deviantart.com/art/New-but-not-new-HDR-64150859
3. Efekty
Jasně, efekty v Photoshopu či jiném podobném nástroji jsou super věc, ale jen do chvíle, kdy to s nimi člověk přežene. Ukázková fotka je krásným příkladem toho, co by se na stránkách profesionálního fotografa opravdu objevit nemělo. Tohle je úprava, kterou vytvoří dvanáctilété děvče při prvním prozkoumávání hlubin grafického programu.
 K tomuto ani nemám fotografii jak by to mělo vypadat, podle mě žádná taková neexistuje.

Převzato z: http://a-j-photography0.webnode.cz
4. Příliš mnoho retuše obličeje
Problém, kterému čelí mnoho začínajících fotografů. Jak moc retuše už je příliš a co je ještě ok? Tohle ej téma, se kterým jsem v začátcích mé tvorby zápasila snad nejvíc. Proto do galerie hrůzy určitě patří i tato moje fotka, kterou jsem opravdu v záchvatu sleposti takto upravila. Krásně na ní vidíme slité rysy a příliš sametovou pleť, vytvořenou gaussovským rozostřením.
 To se mi samozřejmě neosvědčilo, tak jsem experimentovala dál. Vyzkoušela jsem si metody Dodge and Burn, která mi na fotkách nechávala fleky a nakonec jsem dospěla do stadia, kdy pleť upravuji jen minimálně, pomocí patch tool a sem tam nějakého klonování. 
Vlastní tvorba, 2009
Stejná modelka, 2012
5. Příliš mnoho barevných filtrů
Co si budeme nalhávat, taky jeden z mých věčných problémů. Co se správně upravené fotky týče mi nejvíc záleží na harmonii barev. Snažím se dosáhnout ideální barevnosti fotky, což je ale někdy cesta velmi obtížná. V prvních letech mého focení jsem hodně experimentovala s různými typy filtrů a úpravy fotek, které mě však příliš tahaly do "instagramového" vzhledu fotky. Jistě, několik let to vypadalo pěkně, bylo to neokoukané a nové, dnes je ale taková instagramová úprava barvy základním nástrojem každého uživatele lepšího telefonu, takže se ztrácí její kouzlo (fotka kterou jsem sem dala je ovšem příšerná tak jako tak, jeden z mých nejhorších pokusů :D). Proto radím to s filtry příliš nepřehánět (obzvlášť ne s fialovým) a řídit se vlastním citem.
Vlastní tvorba, 2010
Vlastní tvorba, 2012
Snad vás tento článek poučí stejně, jako poučili jíní mě. :)
B.

8 komentářů:

  1. ani nemám pocit, že som niekde na blogu, ale že si len tak bežne prehliadam facebookovské fotky, ktoré, na ľútosť sveta, nepatria žiadnym dvanástka, teda nie len. ja mám tak občas problém s filtrami, elbo sa mi to páči také všelijaké, ale aj keď sa už rozhodne nemať to najvkusnejšie, väčšinou to netrepem svetu na oči (A)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň, ale asi nerozumím komenáři. Jestli mluvíš o fotkách u tohoto článku, tak většina z nich je pouze ilustrační (a patřičně ocitovaná) a slouží jako ukázka toho, jak by to nemělo vypadat. Jistě připojila jsem dvě svoje hrozné fotky, ale jak vysvětluju, jsou více než 4 roky staré a pochází z mých začátků. A ne, opravdu mi nepřipadá, že bych je neměla vystavovat. Je to na zasmání :)

      Vymazat
    2. B. aby som ti objasnila čo sa Eli snaží svojím komentárom povedať :
      ty fotky co si dala jak příklad ji pripadaji jako z facebooku svou "špatnou" kvalitou. nebyla to narazka na tebe a tve kvality. jenom konstatuje že takove fotky a vsechny ty chyby na ktere ty ukazujes se ji bezne zobrazuji na jejim facebooku od ostatnych pratel. uff, doufam zes to ted pochopila. :) mozna je to jejim specifickym dialetkem, protoze ačkoliv sem slovenka, musela sem si jeji koment precist minimalne dva krat :D

      Vymazat
    3. Díky za vysvětlení :) Já jsem to právě pochopila na nějaké třetí přečtení taky tak, ale nebyla jsem si jistá. Smutné je, že ty fotky co jsem přidala, jsou ze stránky fotografa, který si za focení účtuje ceny, jaké bych si já nikdy nedovolila :D :D

      Vymazat
    4. presne tak som to myslela, ťažko ma pochopiť :D

      Vymazat
  2. ahojky :-) mohla bych mít dotaz , který teda pro tebe bude vypadat jako úplně neuvěřitelný dotaz? abych nějak začala, vloni na ježíška jsem dostala zrcadlovku, kterou jsem si hrozně moc přála, bohužel jsem neměla moc času se s ní během roku učit, protože státnicový rok mě dost vyčerpával. teď jsem do toho začala pracovat- což se rovná- také méně času, nicméně fotit mě hrozně baví, chápu, že vyfotit pěkně fotku je asi půlka práce fotografa-do focení pěkně pomalu...ale opravdu pomalu pronikám, proto se vůbec ještě nepouštím do té druhé půlky, která je upravování fotek, ale hrozně se mi líbí typ fotek, jako je ta tvoje úúúplně poslední...myslíš, že bys mi mohla (nejlépe krok po kroku, jako úplnýmu blbovi) vysvětlit, jak jsi toho docílila? ....pokud ti to ovšem nevadí...a myslíš, že bych se tě takto mohla občas ptát? :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vůbec to není divný dotaz, předávání zkušeností je jeden z důvodů, proč tento blog mám :) Klidně se na mě někdy obrať.. bohužel poslední fotku už asi nezrekonstruuji, neboť jsem si proces neukládala, ale pokusím se udělat podobný tutorial na jiné ukázce.. každopádně v tipech pro fotgrafy už jeden návod na úpravu (opravdu jednoduchý, ale je v něm dost z věcí, co používám) je.

      Vymazat
    2. aha, moc díky :-)...ja teda projedu všechny příspěvky, já na tvůj blog narazila teprv nedávno a teď jsem měla chvilku čas na čtení :-) tak na to jdu :-)

      Vymazat