27. 2. 2015

Něco o barvách

Dlouho tu nebyl žádný příspěvek týkající se techniky focení, přiznávám. Na takový články je totiž potřeba mnohem víc času než na běžný historky z focení a tak. Navíc je potřeba trochu přemýšlet, což mi tak nějak nejde pořád. Ale budiž, vrhněme se na to. :)

Dnes bych chtěla promluvit o barvách, jejich vnímání a kombinaci. Já sama barvy vnímám hodně a domnívám se, že jsou ve fotografii (a umění celkově) hodně podstatné. Jsem dokonce ochotná jít téměř až do srovnávání barev a světla, co se důležitosti týče. V článku bych ráda nejprve promluvila o barvách obecně, shrnula nějakou tu nudnou teorii a tak. V druhé části bych pak ráda ukázala na názorných ukázkách co funguje, co ne a proč a jak.

O tom, že existují nějaké základní barvy, barvy který vznikaj jejich mícháním a tak už jste asi slyšeli. Tohle barevný schéma už jste taky nejspíš viděli. Nevím jak moc do podrobností chodit, tak se na to vykašlu a vezmu to zrychleně. Co se focení týče je tohle kolečko děsně užitečná věc. První věc, kterou by měl fotograf vědět a řešit je kolik barev na fotce chce. Obecně se dá říct, že to funguje stejně jako s oblečením - krom vyjímek nikdy nevypadá dobře, když člověk mixuje nad tři barvy. I s tím se ale dá hrát, můžem použít třeba patnáct různých odstínů jedné barvy (pak už bych to ale nepřeháněla s jinýma barvama) nebo schválně zešílet a na fotku narvat barev třeba dvacet. I tak je potřeba to ale hlídat a vykoukat, který barvy spolu vypadaj dobře a který to společně nesvědčí.

První a nejjednodušší možnost, kterou můžete zvolit je použít na fotce barvy, který stojí vedle sebe (ukázky v druhé části článku). Takové barvy se přirozeně doplňují a jsou příjemné pro oko. Pokud chcete trochu riskovat, zkuste sáhnout spíše po barvách kontrastních. Tedy těch, které stojí v kruhu proti sobě. Záleží asi na osobním stylu, ale já se většinou snažím používat barvy kontrastní, připadá mi, že mají větší hloubku a fotce dodávají na výrazu.

Další záležitostí je odstín, který na fotce použít, ale k tomu už nemám moc říct, tam podle mě dost záleží na stylu fotograf. Já se třeba pohybuju hodně ve středních odstínech (těch nejzářivějších), protože mám ráda syté a saturované fotky. Hodně fotografů ale preferuje temné, náladovější odstíny, nebo naopak jen lehce saturované, něžné krémové odstíny. Tak, a teď něco k jednotlivým ukázkám.

Doplňující se barvy:

Růžová a modrá.

Oranžová a zelená.

Modrá a zelená.
Kontrastní barvy:
Modrá a žlutá.

Tyrkysová a oranžová.

Modrá, žlutá a podtón šedé.

Zelená a červená.

1 komentář:

  1. Ta první fotografie je prostě skvělá. Takové barvy mám strašně ráda. Jen s nimi neumím moc zacházet.:)

    OdpovědětVymazat