4. 1. 2014

Letní brigáda v zahraničí

Někteří teď mají pravděpodobně pocit, že jsem se zbláznila. Za okny chumelenice, vánoce na krku a já tu straším s článkem, v jehož názvu je slovo léto? Nemusíte se děsit, hned vám vysvětlím své motivy.
Pokud uvažujete o tom, že byste příští léto vycestovali za prací, právě v tomto období byste měli začít vybírat agenturu, se kterou pojedete a začít řešit kam vlastně chcete jet a co tam chcete dělat. Ve většině agentur totiž berou závazné přihlášky kolem února/března.
Rozhodla jsem se, že vám povím něco málo o tom, jak jsem před pár lety také takto vycestovala. Rozhodně tuto moji osobní zkušenost neberte jako pravidlo, vše záleží na agentuře se kterou pojedete, zemí,  do které se dostanete a určitě i prací a kolektivem.

Moje čerstvě plnoletá maličkost sedí v modré košili uprostřed :)
Co se kolektivu týče... výrazně doporučuji vyjet s někým, koho již znáte, většinou cesta na vlastní pěst nedopadá dobře. Já jsem vyjela za prací sama a měla jsem to štěstí, že jsem narazila na fajn partu lidí s nimiž byla práce spíš zábavou, nebývá to ale pravidlem. 
Druhým důležitým bodem, nad kterým byste se měli zamyslet je výběr země do které chcete jet a práce, kterou tam chcete dělat. Mně se podařilo odcestovat se společností Job4summer, která má smlouvy s hotely na Rodosu a zajišťuje jim servírky, barmany, kuchaře, pokojské a recepční. Tuto agenturu jsem si vybrala z jednoho jediného důvodu - neúčtují si žádné poplatky od zaměstnanců a proplácí letenku, jídlo i ubytování. Samozřejmě pak nemůžete očekávat horentní výplaty, většinou nikde víc jak 500 Euro měsíčně nedostanete. 

Určitě vás zajímá, jaké jsou podmínky pro přijetí do tohoto typu zaměstnání. Agentura, se kterou jsem jela já se specializuje na studenty hotelových škol, vyžadují tedy věk nad 18 let a potvrzení o studiu. Na pozice kuchař, barman je potřeba aspoň nějaká praxe (tyto pozice většinou obsazují právě studenti hotelovek, nicméně na jiné pozice se můžete dostat i jako studenti jiných středních škol či dokonce vš), jako recepční byste měli mluvit alespoň dvěma světovými jazyky. Jako pokojská žádné extra schopnosti nepotřebujete, snad jen silné nohy a grif s koštětem :)


Dalším důležitým bodem je nemalovat si vše na růžovo... nebudu vám nic nalhávat, práce v zahraničí dokáže být šíleně náročná, může se stát že budete odpočítávat dny do odjezdu zpět domů. Navíc nikdy nevíte do čeho jedete, ani ta sebelepší agentura vám nezajistí perfektního zaměstnavatele a super spolupracovníky. Vše je o náhodě.
V mém případě byl třeba problém s jídlem. Měli jsme hotelem zajištěné snídaně, obědy a večeře, z čehož jediné co jsem jedla byly snídaně, protože obědy byly tři dny staré nepoživatelné zbytky (a to opravdu nejsem vybíravá) a večeře byly v dobu, ve kterou jsem nebyla v blízkosti jídelny, tudíž jsem je nestíhala. I to ovšem mělo své výhody, domů jsem se vrátila o 5 kilo lehčí :)


Pro mě letní práce v zahraničí znamená naprosto neskutečnou zkušenost do života, způsob jak se otrkat bez rodiny, výbornou položku do životopisu (zahraniční zaměstnání svědčí jak o jazykových schopnostech tak o samostatnosti a kuráži) a samozřejmě také léto plné sluníčka, pohody, poznávání nových lidí a míst.
Takže pokud nemáte pro strach uděláno, nebojíte se práce a nemáte stejně v létě co dělat, právě teď přišel ten správný okamžik na brouzdání po internetu a hledání toho pravého místa pro vás.


A protože jsem nejhodnější a tak vůbec, přikládám menší výběr agentur, které se na práci v zahraničí orientují i s jejich stručným popisem.
Pravděpodobně nejznámější česká agentura, která nabízí mnoho programů, Work&Travel v USA počínaje a  prací na farmě v Irsku konče. Se Student agency nejspíš nemusíte mít strach vyjet, jejich jméno je dostatečnou zárukou. Na druhou stranu si je taky dobře zaplatíte, krom letenky a víza platíte agentuře poplatek, který není zrovna v řádech stokorun.
Agentura zaměřující se na brigády na letních táborech v USA a Kanadě. Slyšela jsem na ně docela pozitivní reference, působí slušně. Nicméně opět je třeba zaplatit nemalý poplatek společnosti, letenku a vízum. 
Poměrně velká společnost podobného typu jako Student agency. Poplatek za zprostředkování je i zde samozřejmostí. Má dobré jméno a kladné reference.
Tato agentura vyhledává zaměstnance na pozici animátora v hotelech po celé jižní Evropě. Působí sympaticky (líbí se mi, že otevřeně varují před náročností práce), nicméně nenalezla jsem žádné osobní zkušenosti zaměstnanců. Poplatek za zprostředkování je vybírán až po podepsání smlouvy se zaměstnavatelem a příjemné je též proplacení jídla, ubytování a pojištění.
Česká společnost která hledá studenty pro práci v hotelech na Rodosu. Proplácí veškeré náklady (letenku, pojištění, jídlo, ubytování) a nevybírají žádné poplatky. Plat ovšem není příliš vysoký a práce je poměrně náročná.
Aupair World
V tomto případě se nejedná tak docela o agenturu, Aupair World je stránka, na které si lze docela bez problému najít práci u dětí. Tímto způsobem se lze vyhnout veškerým poplatkům a poznat už dopředu rodinu, ke které se chystáte. Nicméně jedete za sebe a nikdo vám nezaručí, že se nedostanete do průšvihu.

8 komentářů:

  1. Skvělý článek! Také bych moc ráda cestovala a poznala jinou kulturu a zkusila si i nějakou tu letní brigádu,ale zatím na to ještě nemám věk a odvahu :) snad to za dva roky bude jiné a já budu více odvážná :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ani nevíš, jak jsi mi teď se s vým článkem pomohla. Velký dík! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Snad tě to nebude moc otravovat, smím mít otázku? Když si vyjela s Job4summer, na jak dlouho to bylo? Nemůžu si dovolit vyjet na 3,5 měsíce,jak to mají napsáno na stránkách, tak jestli to třeba nejde na 2 nebo na 3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle.. zrovna Job4summer vlastní moje sestřenice, takže jsem tam byla jen 3 měsíce, ale obvykle jsou ty 3,5 bohužel minimum :(

      Vymazat
  4. MInulé leto som bola dva mesiace v Nemecku, bolo to síce cez školu, takže sme neplatili skoro žiadne poplatky... aj keď som nebola spokojná, aspoň mám nejaké skúsenosti, no :-)
    a pýtala si sa ma, akým objektívom fotím. Je to canon ef 50 mm/ f.1.8 - pevné sklo

    liveinfoxworld.blogspot.com

    ...

    OdpovědětVymazat
  5. Nie len znie, ale aj vyzerá to super :)

    OdpovědětVymazat