10. 12. 2013

Základy fotomake-upu.

Své modelky zásadně nelíčím. Kdysi jsem je líčit chtěla, vzdělávala jsem se v tomto oboru, pokoušela se o co nejlepší líčení... nicméně na to prostě a jednoduše nemám buňky. Sama sebe tak nějak nalíčit zvládnu, ale jakmile jde o někoho jiného, jde má soudnost stranou a já tvořím nepublikovatelné hrůzy.

Holky se tedy většinou líčí samy na základě mnou daných rad. A právě o ty bych se s vámi dnes chtěla podělit (budu to pak totiž mít snazší a nebudu to muset pokaždé vypisovat :)). Jako přílohu jsem připojila líčení slečen, které jsem fotila a která se mi obzvlášť líbila, tak se kochejte :)

Jednoduché líčení s červenou rtěnkou ve stejném odstínu jako brýle.

1. Podklad
Základem každého fotomake-upu je samozřejmě sjednocení pleti. aneb čím víc toho zvládne make-up, tím méně je potřeba retuše v PS. Je tedy vhodné použít korektor, kterým zamaskujeme největší průšvihy na tváři. Make-up volíme raději světlejší než tmavší (na fotkách ani nevadí, když je o něco světlejší než vlastní pleť) a použijeme i pudr (ten je dobré s sebou mít i na focení, kolikrát se člověk zpotí a začne se lesknout co by dup). Jak make-upu tak pudru by mělo být použito více než na běžné nošení, není třeba se bát, na fotkách vypadá přirozeně.


Extravagantně kontrastní make-up.

2. Tvářenka
Tvářenka je pro mě trochu citlivá oblast. Vždycky slečnám doporučuji ji použít, někdy jsem ale nepříjemně překvapená, když pak upravuji příliš rudé, výrazné či špatně namalované tváře. Zaráží mě fakt, že jen málokdo používá odstín tvářenky vhodný k jeho pleti, že někdy používáme příliš velké množství (tomu docela rozumím, na tvář je špatně vidět) a hlavně tom že spousta lidí neví, jak se tvářenka aplikuje. Tak tedy - v žádném případě ji nenanášíme jako kolečko pod oči či jako čáru k puse. Tvářenka se nanáší v trojůhelníku podél ucha.

Linky a rtěnka, která ladí k oblečení.

3. Obočí
V současnosti docela diskutované téma. Už asi všem došlo, že tenké obočí není lichotivé a že pokud jsem s jeho tvarem, hustotou a barvou nespokojená, je potřeba ho domalovat. To vše je jen a pouze pravda a domalované obočí můžu doporučit, na fotkách vypadá krásně - ale pouze v případě, že je domalováno s mírou, barvou podobnou té původní a že se zachovává původní tvar. Hranaté konce obočí, obrovské oblouky ani takzvaný typ Brežněv opravdu nejsou lichotivé.

Klasický kouřový make-up a rudé rty - tím se nedá nic zkazit.

4. Oči
Na líčení očí je vždy se před focením domluvit s fotografem a vzít v úvahu to, kde budeme fotit a co budeme mít na sobě. Pokud focení není specifikované, místa na focení i outfity se budou střídat, je vhodné namalovat se v neutrálních barvách - kouřové líčení, nude stíny či prostá linka nad víčkem. Pokud máte s fotografem předem domluvené téma a oblečení, je vhodné líčení očí tomuto barevnému schématu přizpůsobit. Například pokud budete fotit v celočeném oblečení někde u neutrálního pozadí, je dobré použít nějaké barevnější stíny, kterými se rozbije neutrálnost snímku.

Moje maličkost, visage by Pavlína Trkanová.

5. Rty
Moje oblíbené téma :)
Možná už jste si všimli, že většina modelek, které fotím má na fotkách hodně zvýrazněné rty. Je to taková moje obsese, moc se mi na fotkách líbí spíš jednodušší líčení očí a výrazné rty. Každopádně pokud se na barevné rtěnky necítíte, není třeba se přemáhat. Nějakou rtěnku či lesk je však dobré na focení použít, hodně to usnadňuje postprocesing. Tedy vždycky s sebou nosit alespoň Labelo.

A na závěr ukázka toho, jak by to vypadat nemělo, aneb fakt jsem nekecala, líčit neumím :D

2 komentáře:

  1. já jsem zrovna chtěla tu poslední hrozně pochválit a pak čtu že by to tak být nemělo, achjo. :D

    OdpovědětVymazat