9. 12. 2013

Pózy

Dnešní článek bude určený zejména slečnám, co se zajímají o modeling, rády by se jednou prosadily a pracují na tom. Hodně lidí žije v tom, že profesionální modelky se už tak éterické a dokonale pózující narodily. A ano jistě, jistá dávka talentu - a krásy - je nezbytná. Co ale pro mě modelku nejvíc odlišuje je kreativita.

Mnohokrát už jsem fotila s dívkami, které byly opravdu nádherné, měly plné rty, velké oči, ostré lícní kosti a husté vlasy. Fotky, které jsme spolu však nafotily byly maximálně průměrné. Jistě, někdy to bylo i vinou počasí, mé vlastní blbosti, špatně zvoleného outfitu.. o tom se ale bavit nechci. Dnes bych chtěla mluvit o tom, jak ze sebe modelka může vydat to nejlepší a pomoci tak úspěchu celého focení. Pro demonstraci ke článku připojuji fotky z Deviantartu.

Emoce, skvělá práce rukou

Základem je samozřejmě již zmiňovaná kreativita. Nejlepšími modelkami jsou dívky, které mají samy jakési umělecké cítění a velkou fantazii. Nebojí se experimentovat, nestydí se, nařeší, že třeba na 90% fotek budou vypadat hrozně - jde jim jen o vítězné dva až tři snímky, na kterých jsou z nich dokonalé bohyně.

Intenzivné pohled do foťáku, skvělá práce rukou

Některé ženy v sobě tohle mají přirozeně, stoupnou si před kameru a najednou jsou z nich královny, aniž by věděly jak to delají vyzařují emoce, skvěle pózují, prostě je na nich poznat talent. To je ale tak jedna dívka z tisíce, ty ostatní se k tomu musí propracovat.

Základní radou, kterou jste již možná slyšeli je, trénovat doma před zrcadlem. Zní to divně, ale opravdu to hodně pomáhá. Vždy modelkám před focením doporučuji se na něj doma připravit. Stoupnout si tak, abych se celá viděla a kroutit se do všech stran a úhlů. Brzy tak dívka získá nesmírně široké portfolio póz, které pro ni fungují a naučí se vyvarovat těm, které jí nelichotí.

Elegantní, náročná póza, opět pohled do kamery

Dále je samořejmě dobré čerpat inspiraci z internetu. Projít si Deviantart, Facebook, Weheartit, oblíbené fotky z časopisů... prostě se koukat, jaké pózy se vám líbí a jaké byste na fotkách chtěli mít. Samozřejmě není možné pózu zcela okopírovat, fyziologie každého člověka a focení stylem:" Tahle fotka se mi líbí, chci stejnou." nikdy nefunguje.

Nádherná, neobvyklá póza. Nebojte se experimentovat s rukami nad hlavou

 Další obecnou radou k pózování je mít všechny čtyři končetiny viditelně, nezatínat ruce v pěst (tvoří to tzv. pahýl), lehce vždy vytahovat bradu dopředu (eliminace druhé brady) a nefotit se s roztaženýma nohama (až  na specifické vyjímky to nevypadá dobře). Samozřejmě tato pravidla neplatí vždycky, to už je o osobním vkusu, ale podle mě jde o docela dobrá doporučení.

Něžné, jemné. Všimněte si noh, které jdou trochu k sobě, vytváří tak lehce dětský - nevinný vzhled

Dalším pravidlem je být variabilní - střídat pózy, snažit se nezůstat u jednoho pohledu, měnit výrazy, kopírovat linie předmětu, u kterého se fotíte atd... pokud je záměrem focení něžná, romantická či smutná fotografie, modelka by měla pózovat co nejvíc uvolněně, nezatínat svaly. Pokud chceme spíše fotku intenzivní, rozzlobenou či svůdnou, modelka by naopak měla spíše zatínat svaly.

Příjemná, jednoduchá póza, intenzivní pohled do foťáku

Všechny inspirační fotky v tomto příspěvku pocházejí ze stránky www.deviantart.com, doporučuji navštívit, nikde tolik inspirace nenajdete :)

Pokud máte vlastní (či cizí) fotky na kterých jsou modelky s úžasnými pózami, budu ráda, když se o ně se mnou podělíte, ať už v komentářích či v e-mailu :)

Velmi jednoduchá, strhující póza. Modelka celou fotku staví na výrazu obličeje. Krásné.

8 komentářů:

  1. Veľmi dobré tipy a skvelé fotografie k tomu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujímavý článok .. sama za zaujímam o fotetie, takže skvelé tipy :) a krásne fotky si vybrala.
    GIVEAWAY: http://karinvirag.blogspot.sk/2013/12/i-vianocna-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek a fotografie :)

    OdpovědětVymazat
  4. super inspirující článek! ta fotka s těmi hlemýždi, nikdy jsem tak krásnou fotku neviděla, neskutečný, nechápu jak někoho mohlo napadnout nasbírat šneky a dát je na nahou modelku, ale je to vážně skvělý.

    OdpovědětVymazat
  5. tiež ma dostala tá slimáková fotka, záľuba v rebrách, čo si budeme hovoriť :D je to síce zaujímavé, ale ja za každých okolností vyzerám na fotkách blbo, takže sa ani snažiť nejdem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosím tě :D To mi tvrdní úplně každý, koho fotím. Většina mailů začíná slovy:"Ráda bych se u vás nechala vyfotit, ale jsem nefotogenická." A ještě jsem se nesetkala s člověkem, který by byl :)

      Vymazat
  6. naozaj super článok!
    no ja osobne si myslím, že z toho človeka musí vyžarovať určitá charizma... niektorí to volajú, že je človek fotogenický, ja tomu vravím "umenie sa tváriť" :).
    ale tiež veľa a podľa mňa viac ako modelka na tom robí umenie fotiť, pretože veľmi záleží na kompozícií, výbere farieb, efektov a iných vecí :).
    ale článok je fakt skvelý a vlastne celý blog! len tak ďalej!

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě fotogeničnost spíš spočívá v rysech člověka.. charisma k tomu určitě patří, ale někteří lidé jsou v běžném životě nenápadní, nic moc z nich nevyzařuje, ale stoupnou před kameru a z nějakého důvodu jsou dokonalí. Běžně fotím objektivem 50mm, 1.8f., který je známý tím, že má občas problémy z ostrostí. Na většině focení tedy musím každou řekněme 3 fotku doostřovat.. a pak jsou lidi, které už jsem třeba fotila víckrát (takže prostředím to není) a které mám perfektně ostré na všech fotkách! To je třeba věc které nerozumím, ale určitě to k té fotogeničnosti patří.

      Vymazat