14. 12. 2013

Ne každé focení musí nutně dopadnout dobře.


Často se mě lidi ptají, jak překonat strach ze selhání a obavy, že se výsledné fotografie nebudou modelce líbit. Samozřejmě, jednoduchá rada je fotit tak, aby se fotky líbily. Nicméně sama moc dobře vím, že to kolikrát vůbec není jednoduché, někdy prostě při focení nepanují ideální podmínky.

Jak takové věci eliminovat a jak udělat z původně nepříliš dobře rozjetého focení úspěšnou akci. Otázka kterou si klade dost (bohužel někdy ne ti, kteří by to potřebovali) fotografů. Samozřejmě časem se člověk naučí eliminovat základní problémy pomocí své osobní zkušenosti či praxe, proč ale nezmínit několik zásadních problémů a jejich řešení?

1. Příliš ostré světlo
Problém, se kterým se nejspíš setkala většina z nás. Ostré polední světlo, které z fotky vytáhne veškerou barvu a modelce vyčaruje krásně oranžovou pleť. Vrhá ostré stíny, které hyzdí i sebekrásněji namalovaný obličej. 
Příliš ostré denní světlo moc parády nenadělá.
Stačí ovšem modelku pootočit a tradá.
Podle mě se toto dá vyřešit pouze dvěma způsoby. Buď si modelku postavíme někam do stínu (což ale kolikrát není v lidských silách, obzvláště v poledním slunci, které je tak vysoko, že stíny ani nevrhá) nebo ji postavíme ke slunci zády a dosvítíme obličej odraznou deskou. Taková metoda může být někdy dost zrádná, hůř se ostří, fotky je později potřeba víc upravovat.. ale i tak to může z naprosto nevhodných podmínek udělat podmínky vhodné. 

2. Nevhodně zvolené oblečení.
Jeden z nejčastějších problémů při focení bez předem specifikovaného outfitu (základní radou je samozřejmě vždy modelkám říct, co si mají obléct, ne každá ovšem poslechne) jsou nevhodné barvy či druhy oblečení. Jen málokdy třeba na fotkách vypadá dobře outfit složený z trička, jeansů a tenisek. Pokud ovšem v takovém oblečení slečna přijde, nedá se nic dělat. Já se většinou snažím fotit takové oblečení tak, aby na něm byly jen dva prvky ze tří. Buď fotím slečnu do pasu, aby byly vidět jeansy pouze trochu, nebo ji fotím i s nohami, ale v extravagantnější póze, která odvede pozornost od oblečení.

Dalším problémem jsou příliš stejné barvy. Kupříkladu nedávno jsem fotila v podzimním parku se slečnou, která měla žluté šaty a blond vlasy. Prvních nekolik fotek bylo příliš žlutých, nakonec jsme to však vyřešily vhodnými doplňky a jinak barevným pozadím.

Příliš mnoho žluté barvy.
Jiné pozadí, méně světla a problém je vyřešen.
3. Modelka má strach, necítí se.
U mě asi třetí nejčastější problém. Z 90% fotím dívky, které nikdy předtím před foťákem nestály a bojí se, že nebudou vědět jak pózovat, jak se tvářit, kolikrát se stydí, když jde někdo kolem. Většinou to není problém a holky jsou skvělé, někdy je tomu ale potřeba trochu pomoci.

 Abych modelky zbavila stresu, beru je vždycky někam, kde není příliš mnoho lidí (pokud si vyloženě neřeknou o opak), cestou na místo se je snažím rozpovídat, ptám se, jaké fotky si představují, co mají s sebou a snažím se být pozitivní a uklidňující.

Na začátku focení vždy holkám řeknu základní rady k pózování (Zde), cvaknu pár zkušebních snímků, při kterých si nastavím foťák a nechám je se otrkat. Pak se snažím holky uvolnit tím, že je nechám dělat něco uvolněného, co odlehčí atmosféru a zároveň kolikrát vyprodukuje super fotky. Poprosím je aby skákaly, házely vlasy atd...

Dobrou radou je také při focení často vtipkovat, vymýšlet vtipné prosby o pózu (teď si prosím tě představ, že jsi kačer Donald a lehce vystrč pozadí, představ si, že ti někdo dává dort a tvař se tak, a teď prosím trochu Lady Gaga, pokud to není problém) a zmiňovat povedené snímky.
úžasná modelka, skvělé místo, pěkná póza. Je ovšem cítit, že se Linh příliš necítí.

Chvíli házíme vlasy a fotka vypadá úplně jinak :)

3 komentáře:

  1. Problém, že se jako modelka necítim mám furt. Myslim, že fotografové vždy museli být rádi, když se mě zbavili. :D

    OdpovědětVymazat
  2. já mám šílenej problém s timhle! Ikdyž je to třeba jen na akci někde v klubu, za boha ty fotky dopadnou vždycky tak příšerně, nevim jak se tvářit, nevim co s rukama, nakonec na fotce vypadá jako sériovej vrah. :D

    OdpovědětVymazat